Sir Grand Lear
Et teaterkompagni i krydsfeltet mellem kunst og aktivisme
Sir Grand Lear er et dansk/norsk scenekunstkompagni med et stærkt samfundspolitisk engagement. De skaber oplevelser i spændingsfeltet mellem kunst og folkelig aktivisme, hvor scenekunsten anvendes som et socialt mødested og et middel til at sætte gang i debat, refleksion og forandring.
Deres værker er ceremonielle sammenkomster, hvor aktuelle samfundsanliggender kastes dramatisk i luften og forhåbentlig lander i form af livlige dialoger. Processen er altid en integreret del af værket, og publikum bliver ofte aktivt involveret.
Sir Grand Lear udvikler og producerer scenekunst, der både er folkelig, tilgængelig, undersøgende og eksperimenterende. Kompagniet skaber værker, der taler til et publikum, som ofte ikke identificerer sig med det etablerede teatermiljø.
Forestillingerne spiller ofte uden for de traditionelle teaterscener – på udendørs og relevante locations – for at konfrontere “virkeligheden” direkte og bringe kunsten tættere på samfundets nerve. De skaber kunst, der sætter ringe i vandet og dermed bidrager til små, men afgørende forandringer.
En dialog med samfundet
Alle projekter fra Sir Grand Lear udspringer af aktuelle samfundsspørgsmål. De bliver til i samarbejde med relevante fagpersoner, organisationer og publikumsgrupper, som ofte selv inddrages aktivt i forestillingerne. Værkerne tager afsæt i emner som coronanedlukningens konsekvenser for mental sundhed, overforbrug, skattely og empatitræthed – altid behandlet med en kunstnerisk, eksperimenterende tilgang, hvor empati og uhæmmet fiktion spiller en central rolle.
Et vigtigt formål med værkerne er at fremme nye møder mellem mennesker, der kan åbne for forandring – både individuelt og kollektivt.
Blandt deres mest markante projekter er teaterserierne ANNE OG EMPATIKRISEN og SÅDAN SÆTTER DU DINE PENGE I SKATTELY. Disse forløb var kunstnerisk forskning med længerevarende udvikling, tilknytning af publikumsgrupper og fokus på samfundsrelevante temaer behandlet med både alvor og humor.
Post-Corona-værket HVORDAN HAR DU DET? blev anvendt som oplæg til en debat med den norske sundhedsminister og er et eksempel på, hvordan Sir Grand Lear kombinerer scenekunst med politisk dialog.
Tværfaglige samarbejder og drømmeprojekter
Sir Grand Lear værdsætter de sværeste og mest uforudsigelige samarbejder – særligt dem, hvor det tværfaglige møde udfordrer og inspirerer. De arbejder gerne med eksperter fra helt andre felter, såsom skattelovgivning eller sundhed, for at skabe nye måder at kommunikere og engagere gennem scenekunst.
Kompagniet ser stort potentiale i fællesskaber som THORAVEJ 29, hvor deres kompetencer kan bringes endnu tættere på reel transformation.
Sir Grand Lear består af scenograf og iscenesætter Lea Burrows, kreativ producent Karen Hal Hermansen, og i Norge scenograf og forsker Ingvild Grande. Kompagniet lever af fondsstøttede projekter samt scenografi- og iscenesættelsesopgaver for eksterne produktioner.